Ikea keuken plaatsen

Ikea keuken plaatsen? zelf doen of laten installeren

Welkom bij Interplafo op deze pagina gaan wij uitleggen. Hoe je een Ikea keuken moet plaatsen en waar je allemaal aan moet denken. Hiernaast wordt een filmpje getoond in 6 minuten tijd hoe wij een Ikea keuken hebben geplaatst (hoe kan het ook anders) in een vestiging van Ikea Amerika, te Californië. Mocht u na het gelezen te hebben van onze uitleg nog steeds vragen hebben contact ons, of nodig Interplafo uit om de werkzaamheden van u over te nemen niet voordat u een vrijblijvende offerte heeft ontvangen.

Zelf uw Ikea keuken plaatsen wat nu???

1. Bereid de ruimte voor

Het plaatsen van een Ikea keuken begint bij de voorbereiding. Zorg dat de wanden waar de keuken tegen aan geplaatst wordt vlak en met name recht is. Controler met een waterpas of de wanden recht zijn en de hoeken in een hoek van 90* staan. Als dit niet het geval is zorg daar dan eerst voor. Dit kan met behulp van een Metal Stud voorzetwand wat ook voordelen biedt voor de elektra, gas en waterleidingen.

Nu is het tijd om te gaan kijken of alle aansluitingen voor bijvoorbeeld water, gas en elektra punten op de goede plek zitten dit kan namelijk niet meer zodra de keuken geplaatst is. De Ikea keukens beschikken niet over ruimte tussen de kasten en de muur wat bij andere leveranciers wel het geval is. Dus zorg dat de punten op de desbetreffende plaatsen zitten. Moet u leidingen omleggen zorg dat deze niet op de wand gemonteerd worden. De enige ruimte die daar voor bestemd  is op de hoogte van de plint dat kan 8cm of 11cm zijn. afhankelijk welke u gekozen heb. Ook hier kan een oplossing zijn om een Metal Stud  voorzetwand te plaatsen zodat u alle leidingen achter kunt verwerken, zonder last te hebben bij het plaatsen van uw Ikea keuken.

2. Teken uw Ikea keuken uit

Heeft u weinig of geen ervaring met een ikea keuken plaatsen. Teken dan vooraf uw keuken indeling op de wand waar de keuken geplaatst gaat worden. Ook nog een extra controle of de al het leidingwerk op de goede hoogte zit. Op de bijgeleverde tekening van Ikea kan u alle maten en exacte indeling terug vinden. We beginnen met het aftekenen van de ophangrail voor zowel de onder-en bovenkasten.

Zoek met behulp van een waterpas de hoogste punt van de vloer. Vanaf dit punt gaan we de hoogte bepalen van de ophangrail. De onderste ophangrail moet bij een hoogte van 8 cm op 82 cm van het hoogste punt van de vloer komen (Let op! dit is gemeten van de onderkant van de rail). Bij een plint hoogte van 11 cm is dit 85 cm. Voor het monteren van de bovenste rail moet je minimaal 60 cm laten tussen de onderkant van de bovenkasten en de bovenkant van het werkblad. Dit is wel afhankelijk of u gebruik maakt van een hoge kast alles moet wel in één lijn lopen natuurlijk. Heeft een een hoge kast plaats dan de bovenrail met een plint hoogte van 8 cm op 208 cm en bij een plint van 11 cm op 211 cm ook hier is gemeten van de onderkant van de rail. Zorg dat de ophangrail recht (gebruik van een waterpas) en vlak gemonteerd wordt. Eventuele kleine oneffenheden kunt u opvangen met een opvulstukje. 

TIP: Controller vooraf of uw waterpas nog klopt.

3. Zet de onder-en bovenkasten in elkaar

Door de grote hoeveelheid aan dozen is het gemakkelijk om de bestellijst erbij te nemen. Aan de hand van de artikelnummers gaat u alles rangschikken voordat u begint met het openen van de verpakkingen voordat u echt het spoor volledig bijster bent geworden en door de bomen het bos niet meer ziet. Nadat u dit gedaan heb heeft u een goed overzicht van wat bij wat hoort, voor u aan uw ikea keuken plaatsen begint. Zet de onder-en bovenkasten in elkaar aan de hand van het bijgeleverde instructies.

4. Het installeren van de kasten

Het is in de meeste keukens het makkelijkst om te beginnen met de installatie van de bovenkasten. Zoals u heeft kunnen zien in het filmpje. het voordeel is dat u dan vrij kan bewegen zonder dat de onderkasten in de weg zitten. Met uitzondering wanneer u een hoge kast heb, begin dan eerst hiermee.

TIP: Begin met een passtuk als de muur niet helemaal recht of vlak is zodat u later geen last heb met het afstellen van de deurtjes en lades en het ziet er ook gewoon fraai uit.

Heeft u een hoekkast bevestig deze dan als eerst en installeer hier de andere bovenkasten tegen aan wacht wel met het vastschroeven ervan. Zodat u later nog stel mogelijkheden heb. Zodra u de bovenkasten heeft hangen gaan we verder aan de onderkasten kijk voordat u deze plaatst of er geen uitsparingen gemaakt moeten worden voor eventuele stopcontacten, water en gasleidingen doe dit dan eerst. Ook hier beginnen we in de hoek mits u geen hoekkast heb natuurlijk. Hang de kasten in de ophangrail, lijn de kasten uit d.m.v. het uitdraaien van de pootjes en bevestig dan de kasten tegen elkaar met de bijgeleverde schroeven. Hier is het makkelijk om een lijmklem te gebruiken zodat de kasten niet uit elkaar gaan bij het aandraaien van de schroeven. Nadat de kasten staan en hangen wachten we nog met het afhangen van de deuren en lades dit moet u echt pas als laatste doen.

5. Installeren van werkblad, spoelbak, verlichting en apparatuur

Nu de kasten geïnstalleerd zijn, is het tijd voor het werkblad, de spoelbak, de verlichtingen en het apparatuur. Controler of het werkblad de juiste afmetingen heeft voor je het plaatst. Als u in het werkblad uitsparingen moet zagen voor een spoelbak of kookplaat, dan moet u dat als eerste doen. Kijk hiervoor in de bijgeleverde montage-instructie boekje voor aanwijzingen. Als u zelf de uitsparingen gaat maken dan kunt u dit met een decoupeerzaag doen, doe dit dan wel op de onderzijde van het werkblad zodat u goed de maten kan aftekenen en dit zorgt ervoor dan het werkblad niet gaat splinteren. Werk wel met een scherp zaagje. Met name voor de spoelbak voordat u deze monteert breng dan siliconen kit aan op de gezaagde randen om te voorkomen dat er vocht in het werkblad trekt. Dan wordt het nu tijd om de laatste hand te leggen aan uw Ikea keuken.

6. Tijd voor de planken, lades, deuren, knoppen en handgrepen

Nu de kasten, werkbladen en apparatuur geïnstalleerd zijn, is het tijd om de laderails in de kasten te monteren. Denk eraan dat de rails voor binnenlades en gewone lades op verschillende manieren gemonteerd worden. Kijk hiervoor in de montage-instructies voor aanwijzingen. Als de railsen gemonteerd zijn, zet je eerst de lades erin voor je de deuren en planken monteert. Als laatste bevestig je de knoppen en handgrepen en monteer je de andere kastinrichting. Als laatste monteert u de plinten moet er een ventilatie rooster geplaatst worden doe dit dan tussen twee plintstukken. 

Dan is het nu eindelijk tijd om van uw nieuwe Ikea keuken te genieten wacht nog wel 24 uur met schoonmaken met water en schoonmaak middelen om de siliconen kit te laten drogen die u gebruikt heb om de langsnaden mee af te kitten.

Na het gelezen te hebben van onze instructies IKEA KEUKEN PLAATSEN kunt u aan de slag. Mocht u verdere informatie willen hebben neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op of bent u van gedachte veranderd na dit alles gelezen te hebben en wilt u toch liever dat een ervaren specialist uw ikea keuken monteert. Vraag dan gerust een  vrijblijvende offerte aan.